History

History

Historie

Budoclub Hakushi is ontstaan uit Judoclub Gulpen en Budoclub Wielder en stichting Hakushi Budo Ryu.
Twee judo/budoclubs met elk meer dan 50 jaar in de budosport.

Door deze fusie is er voor de leden een nog groter aanbod gecreëerd middels meer budoleden en dus mogelijkheid om nog meer kwaliteit op te doen en vaardigheden.

Op bestuurlijk vlak zijn er ook wat wisselingen. Het voormalig bestuur van Budoclub Wielder heeft destijds de bestuurlijke taken van Hakushi Budo Ryu op zich nemen.
Dat bestuur deed er alles aan om er een succes van te maken, zorg te dragen voor kwaliteit maar zal zeker ook het plezier in de budosport promoten.

De budolocaties is in Gulpen daar zullen de lessen worden gegeven in onze dojo, de school gymzaal gelegen aan de Willem Vliegenstraat te Gulpen.

In Japan wordt veel gebruik gemaakt van verwijzingen en symbolen. Dat hebben we ook geprobreert met het creeëren van de naam en het logo. De naam “Hakushi” betekent in het Nederlands wit papier verwijst naar de jonge judoka met zijn/haar witte banden die start met judoën. Gaande weg leert deze judo vanalles. Dit kunnen technische vaardigheden zijn in de vorm van judo technieken maar ook sociaal, met kinderen leren omgaan. Dit neemt hij/zij allemaal met zich mee en kan de judo op zijn symbolisch “papier” schrijven. Hoe meer erop geschreven wordt des te donkerder het papier wordt, wat men weer ziet in de banden bij het judo. Je begint met witte band en deze wordt na elk examen ook donkerder, tot deze zwart is. “Budo” vertelt dat wij als vereniging meer dan één sport doen. Budo is de verzamelnaam voor (vecht)sporten in japan die hun oorsprong hebben in de oude krijgskunsten. Het is niet alleen de vechtkunst maar ook de mindset. Een manier van denken. Het laatste gedeelte “Ryu” is Stijl. Dat vertelt dat wij een bepaalde manier van lesgeven hebben. De leraren hebben een bepaald doel voor ogen en dat proberen zij met de judoka te bereiken.

De naam en het doel hebben we natuurlijk dan ook proberen te symboliseren. Het begint met de oorsprong van de sport. We weten allemaal dat jujitsu en judo hun oorsprong hebben in japan. De vlag van japan bestaat uit een witte vlag met een rode stip, wat de zon symboliseert. Deze staat bij ons ook op de achtergrond van het logo. Daarvoor zie je een witte lotus bloem staan. Deze bloem symboliseert de groei/ontwikkeling in japan, wat weer overeen komt met de naam Hakushi. Als laatste hebben we de zwarte band in het logo staan. Dit is een verwijzing van het doel wat de leraren hebben. Iedereen die bij ons op de judomat stapt, willen we gereed maken voor de zwarte band zodat zij dit doel kunnen bereiken.

Voor meer info of achtergrond informatie kunt u contact opnemen met secretaris@hakushi.nl